Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuk yetiştirmek ilgi özen sevgi şefkat özveri ve bir o kadar da sabır ister Evet sabır 🙂
Tuvalet eğitimi ise çocuk büyütürken en çok sabır isteyen bir süreçtir. Ebeveynlerin ise bu süreçte en çok merak ettiği tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım sorusudur.
Uzmanlara ve deneyim sahibi annelere göre, en doğru zaman çocuğun ve ebeveyninin kendini sabır ve zaman konusunda hazır hissettiği zamandır. Bu zamanı yaş olarak kategorilendirmek doğru değildir.
Kimi çocuk 1 yaşında kimi 2 kimiside 3 yaşında kendini hazır hissedebilir. Yaşa bağlayarak çocuğu zorlamak, sabırsız davranmak, öfkelenmek bu süreci zorlar.
Peki çocuğumuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarız
Eğer çocuğunuz bezine çişini yaptığında rahatsız olduğunu fark ettirerek kelimelerle dile getiriyorsa basit eylemleri söylediğinizde yapabiliyorsa gibi…
Bir Diğer konuda Siz hazır mısınız çocuğumuza tuvalete eğitim vermek için?
Zamanınız ve sabrınız ne ölçüde.. Tuvalet eğitimde kararlı ve istikrarlı olmak gerekiyor.. Bir gün eğitime başlayıp 2. gün dışarı çıktım bezi ne yapabilirsin mesajı vermemek gerekir. Alışma döneminde Mümkünse ev ortamında bulunmak çocuk ve anne için eğitimi kolaylaştırmak açısından oldukça önemlidir.
Eğer ısınma sorununz varsa eğitim için yaz dönemini seçmek çocuğun soğuk almaması açısından önemlidir.
Şimdi gelelim ben o oğlum için tuvalet eğitimine ne zaman nasıl başladım Sorusunun Cevabına
Kendi deneyimim den yola çıkarak, ılk önce çevrenin söylemlerine kulak tıkadım.. (erken başla,yok daha küçük vs)) Kimin ne dediğinden çok kendi doğrularımı uyguladım.. Çünkü annesi olarak oğlumu en çok ben tanıyorum.. Eğitime başladığımızda oğlum iki buçuk yaşında ve yaz dönemindeydik.. Havalar gayet uygundu eğitim için.. Bir de daha önce ki tecrübelerden istinaden gece ve gündüzü bir bıraktırmaya kararlıydım.. Ramazan ayı olması nedeniyle oğlumu gece kaldırmak işimi daha da kolaylaştırdı..Sonuçta zaten sahura kalkıyordum.
Tuvalet eğitimini eğlenceli hale getirmek
Önce bir kırtasiyeye gittik oğlumun beğendiği küçük etiketlerden aldık tuvalet kapısının yanına bir pano oluşturduk oğluma her çişini yaptığın da gülen yüz etiketi vereceğimi ve panoya yapıştarabileceğini söyledim.. Dışkısını yaptığın da ise yıldızlı etiket yapıştıracağını başarılı olduğunda ise imzalayacağımı ve karşılığında babasından ödül alabileceğini söyledim.
Ödülümüz ise oyuncak çıkan sürpriz yumurta (yani çikolatasız olanlardan) çünkü onların oyuncağı daha kullanışlı ve büyüktü.
Tuvalet eğitiminde ilk günümüz…
ilk günümüz gündüz ara ara kaçırmaları olsa da oğlum çişini yapıp panoya etiket yapıştırmayı sevmişti.. Bu bir ışıktı bizim için başaracağına dair.. 2. etap ise geceydi.. Ramazan ayı dolayısıyla sahura kalktığımız için gece iki defa zor da olsa oğlunu çiş yapmaya kaldırdım. Tabi ki uyuklayarak.. Evet ilk gün olmasına rağmen oldukça iyi geçmişti 🙂 Sonuçta etiket vardı işin sonunda.. 2. gün sahur telaşından 30 dakika kadar geciktim sonucunda yatağa kaçırmıştı bile.. işte olacak o kadar zaten her ihtimale karşı hazırlamıştım yatağı su geçirmeyecek şekilde.. Üçüncü günde başarılıydık 🙂
ilk bir hafta gündüz az da olsa ara ara kaçırmalar.. Kıyafet değiştirmeler.. Çoğalan çamaşırlar olsa da İnanıyordum başaracaktık.. Ve bir hafta tamamlanmadan Zafer Bizimdi 🙂
Bu arada oğlum biraz titiz olduğundan çişini yaptığın da tuvaleti kendi yıkamaya çalıştı.. Aksi durum olmadıkça tuvalet kağıdı ile temizliğini kendi yapmaya başladı.
Tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı kazandırmak
Eşim önce musluğa yetişebilsin diye üzerine basacak iskemle aldı.. Sonra musluk aç kapa olarak değiştirildi.. Havlu boy hizasına göre ayarlandı.. Tüm bunlar oğlumuza hem sorumluluk bilincini aşılamak hem de teşvik amaçlıydı.. Ve sonuç başarılı oldu. Çok şükür 🙂 Bu arada bu süreci Başarılı bir şekilde kolay atlatmış biri olarak ebeveynlere tavsiyem, eğitime çocuğunuz ve kendinizi hazır hissettiğinizde başlamalı elinizden geldiğince, istikrarlı olmak için gece ve gündüzü bir bıraktırmaya çalışmalı.. Teşvik için etiket gibi ödüller konulup, süreç eğlenceli hale getirilmeli.. En önemlisi zaman ayırıp, sabırlı ve sevecen olmalı.. Bu şekilde süreç hem kolaylaşır, hem de sonuç başarılı olur.. Ne diyelim.. Şimdiden eğitime başlayacak tüm ebeveynlere başarılar dilerim.