Aktüel Yaşam

Hayata Dair Güncel Bilgiler

Diğer

Gölevez Bitkisi Üretim ve İhracatı

Kalın bağırsak kanserini önleyen gölevez bitkisi mersin ve erdemlide ziraat mühendisi MEVLÜT ŞEN tarafından üretilmektedir.
GÖLEVEZİN SAĞLIK İÇİN ÖNEMİ:

Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan Uluslararası Beslenme ve Kanser Dergisinde Yayınlanan Yeni Zellanda Auckland Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Doktor Lynnette Roberto FERGUSON’un araştırmasına göre Gölevez lif içerdiğinden sebze ve meyvelerle vücuda alınan kanrerojenik maddeleri emip vücut dışına atarak kalınbağırsak kanseri hastalığını önlemektedir ( Ferguson ve ark. 1992).

Ülkemizde gölevez haricindeki bütün sebzelere ve meyvelere tarım ilaçları atılmaktadır. Bunlar insan bünyesinde başta kalınbağırsak kanseri ve diğer kanser hastalıklarına sebeb olmaktadır. Gölevez lifli ve musilaj madde içerdiğinden gıdalara renk, tat ve koku vermesi için katılan katkı maddelerinden kanserojen olanları ve kanserojenik olduğu bilinen bütün tarım ilacları kalıntılarını emip vücut dışına atarak kanserleri önlemektedir.

Musilaj madde içeriğiyle eklemlerdeki kireçlenmeyi önlemektedir. Yüksek Kalsiyum içeriğiyle bebeklerde kemik gelişimini sağlamakta ve yaşlılarda kemik erimesini önlemektedir. Yüksek potasyum içeriğiyle cinsellik hormonlarını arttırmaktadır.

GÖLEVEZİN DEĞERLENDİRİLME ŞEKİLLERİ:

1-Gölevez yumrusunun unu; ekmek, pasta, mama, kek ve makarnalara katılmaktadır.

2-Gölevez yumrusu; fırınlanarak ve haşlanarak mantı ve börek yapılıp Hindistan cevizi ile tüketilmektedir

3- Gölevez yumrusu nişastası; plastik ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır.

4- Gölevez yumrusu % 10 musilaj madde içerdiğinden diyet ürünlerine katılmaktadır.

5- Gölevez yapraklarından; turşu, sarma, ve çorba yapılmaktadır

6- Gölevez yumrusu haşlanarak sebze yemekleri yapılmaktadır.

7- Gölevez yumrusundan kızartma ve cips yapılmaktadır. Gölevez cipsine Hawaii adalarında “TARO CHİPS” denilmektedir.

8- Gölevez yumrusunun kabukları haşlanıp kurutulup hayvan yemi yapılmaktadır

9- Yaprak saplarından Vietnam çorbası yapılmaktadır.(Nip 1990).

GÖLEVEZ YUMRUSUNUN VE CİPSİNİN BİLEŞİMİ (KURU MADDEDE):

Gölevez yumrusunda; nişasta:%47.79, kuru madde% 26.98, protein % 10.95, besin lifi % 4.48, yağ % 0.25, şeker %1.12, potasyum 34 500 ppm, kalsiyum 4 500 ppm ve mağnezyum 4 000ppm bulunmuştur( Şen 1999).

Gölevez cipsinde; yağ % 25.48, nişasta % 47.98, protein % 10.03, besin lifi % 4.42, tuz % 2.92, şeker % 1.10, kuru madde % 97.13, potasyum 32 500 ppm, kalsiyum

4 450 ppm, ve mağnezyum 3 900 ppm bulunmuştur ( Şen 1999).

Gölevezin yetiştiriciliği Mersin, Tarsus, Antalya ve Adana ovalarına yaygınlaştırılıp İngiltereye ihraç edilerek yüksek gelirler elde edilebilir. Böylece girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı boş bırakılan tarım arazilerinin değerlendirilmesi sağlanabilir. Ülke ekonomisine, insan sağlığına ve tarımına büyük bir katkı sağlanabilir.

Yetiştiricilerle ihracatçıları buluşturmaya talibim. Dekara 7.000 kg yumru elde edilebilmesi için toprak işleme hazırlığı, tohum temini, ekiliş, sulama peryotları ve bitki besleme konularında danışmanlık yaparım.

Gölevez bitkisiyle ilgili olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 1996-1999 da Yüksek Lisans yaptım. Yüksek Lisans tez konum Gölevez bitkisidir. Bu bitkinin yetiştiriciliği hakkında 1996 yılından beri 23 yıldır çalışmalar yaptım. Türkiyede bu bitki hakkında kapsamlı akademik ve yetiştiricilik çalışmaları yapan tek uzman ve otorite kişi benim. Bu konuda birçok yabancı literatürü İngilizceden Türkçeye tercüme edip inceledim.

Ayrıca gölevez tarım ilacı kullanılmadan yetiştirildiğinden organik bir gıda tüketilmesi sağlanacaktır. Patates yetiştiriciliğinde kök kanseri hastalığı gittikçe yaygınlaştığından cips sanayinde alternatif yumru ürün arayışı olacaktır.

Adana, Tarsus, Mersin ve Antalya ihracatçılarını gölevezi ingiltereye ihraç etmeye ve yüksek gelirler elde etmeye davet ediyoruz. Bunu yapacak olan ihracatçıları bu yerlerde çiftçilerle sözleşme yapıp yetiştirttirip bilhassa çukurovaya yaygınlaştırması sağlanacaktır.

Türkiye’de gölevez yetiştiriciliği klasik usulle yapıldığından dekara verim 1.000 kg civarındadır, Ben 23 yıldır bu bitkinin adaptasyonu, demonstrasyonu ve yetiştiriciliği ile ilgili parseller kurup yetiştirdim, dekardan 7.000 kg yumru verimi elde ettim. Yüksek verim ve gelirler elde etmek isteyen ÇUKUROVA VE ANTALYA İHRACATÇILARINI VE ÇİFTÇİLERİNİ benimle temasa geçmeye davet ediyorum. Danışmanlık yaparım.

ORTALAMA OLARAK 1 DEKAR GOLEVEZ BAHÇESİNDEN 5 TON YUMRU ELDE EDEREK INGİLTEREYE IHRACAT YAPACAK İHRACATÇIYA TOPTAN 1 KG. MINI 20 TLDEN SATARSAK 1 DEKARDAN 100.000 TL GELIR ELDE EDILIR. BU PARA DELI PARA. IHRACATÇIDA INGILTEREYE GOLEVEZIN 1 KG MINI TOPTAN50 TL DEN SATARSA 1 TONDA 30.000 TL PARA KAZANIR. BU KAZANÇLAR DELI PARA. EĞER BU SEZONDA GOLEVEZ YETIŞTİRMEK VE IHRAÇ ETMEK ISTIYORSANIZ ELINIZI ÇABUK TUTUN ACELE EDIN BİZİMLE TEMASA GEÇIN 1 SUBATTA TARLA HAZIRLIKLARINA BAŞLAYIN.

MEVLÜT ŞEN

ZİRAAT MÜHENDİSİ, GÖLEVEZ UZMANI

ERDEMLİ/MERSİN, CEP: 05366030351

https://www.golevez-bitkisi.gen.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir