Aktüel Yaşam

Hayata Dair Güncel Bilgiler

Sağlık

Kola Böceği (cochineal böceği)

kola böceği

Kaktüslerin üzerinde asalak olarak yaşayan ve en büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri olan cochineal böceği, karaborsaya düştü, fiyatı 2 katına yükseldi.

İşlenmiş cochinealin kilosu son bir yılda 2’ye katlandı… “Bu kimi ilgilendirir?” demeyin, dünyada kolaya renk veren böcek olarak efsanevi bir ün yapan cochineal, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörün ‘canı kanı’ gibi. O olmadan ne sosisin rengi pembe, ne rujlar rengârenk, ne de kolalar şu anki renginde olabilir.

Sağladığı kırmızı renk nedeniyle cochineal böceği, ilk olarak Aztekler tarafından kök boyası olarak kullanılıyor. Böcekten elde edilen carmine boya pigmenti şu anda ise dünyada dev bir piyasa.

En büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri, gıda firmaları ve kozmetikçiler. Doğal bir katkı maddesi olması nedeniyle de dünyada giderek önemi artan carmine isimli katkı maddesinin hava şartlarına bağlı olarak üretiminin bir miktar azalması nedeniyle fiyatı fırladı.

Yıllardır halk arasında asparagas olarak görülen ‘kolanın içinde böcek var’ söylentilerinin de gerçek olduğunu Türkiye’de son yıllarda oluşan ‘cochineal’ piyasası gözler önüne seriyor.

Bu şirketlerden birinin genel müdürü Türkiye gıda sektöründe yılda 50 ton carmine kullanıldığını 15 ton carmineninde ithal edildiğini söylüyor.

Cochineal böceği Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin üzerinde yaşıyor.

Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilebiliyor. Böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor.

Peru, Şili ve Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi tutuluyor. Işınlanıp hijyenik hale getiriliyor.

Daha sonra da toz haline getirilerek satışa sunuluyor.

İşte içinden renklendirici böcek çıkan markalar

Son günlerde gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken,günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini arttırıyor.

Gıda skandallarına her gün bir yenisi eklenirken, piyasada satılan balların sahte olduğu yönünde çıkan haberleri zeytinyağda hile şüphesinin takip etmesinin ardından salam, sosis ve sucuklarda virüse rastlandığına yönelik haberler, tüketicilerin sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde, Starbucks’ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu.

Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanı sıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi birçok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.

‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor. Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti ve Dr Oetker geliyor.

TÜRKİYE’DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR

SÜTLÜ GIDALAR

Danette, çilek aromalı puding, Danone

Çilek aromalı süt, Danone

Çilekli süt, Pınar

İçim, çilekli puding, Ülker

SAKIZ

Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız

Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent

Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,

Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR

Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker

Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent

Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker

Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent

Ufo, kakaolu draje, Ülker

Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker

Dankek, çilek soslu kek, Ülker

Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi

Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti

Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker

Kekstra çilekli kek, Ülker

Böğürtlenli sos, Dr. Oetker

KARMİN NEDİR?

Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika’yı keşfine kadar dayanır. Avrupa’ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karmin’in kaynağı ise Mexiko ve Peruda yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach

Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde edilir.

Kaynak: Adanahaberx

Coca Cola”nın Yapılışı | izlesene.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir