Kolik Bebek
İkizlerim doğmadan önce yeğenimin doğmasıyla duyduğum kolik kelimesi.. Kısaca gaz sıkıntısı olup, bacaklarını karnına doğru çekip, çok ağlayan bebekler huzursuz bebek sendromu diye adlandırılıyor halk arasında.. Ve ancak anneler anlıyor ne zor bir şey olduğunu.. Yani yaşayan anlar durumu.
İkizlerimin 35. hafta dünyaya gelmesiyle küçük doğan kızımda ağlamalar bacaklarını yukarı çekip kasılmalar başladı.. Eyvah kızım kolik !!! Ne yapabilirim ? Çok zor bir dönem.. Ne yapsanız susmayan bir bebek.. Derken bu konuda Dr ve deneyimli annelerden tavsiyeler aldım..
Elimden geldiğince ağlamalar başlamadan önce masajlar yapıyor.. Rahatlaması için kimyon çayı yada gaz damlası (tabii DR kontrolü ile) veriyordum.. Ve sonrasın da ise kolik müzik evet evet kolik müzik.. Yani saç kurutma makinesi sesi.. Uzmanlara göre bebekler saç kurutma makinesi ve elektrikli süpürge sesi duyduklarında kendilerini anne karnında hissedip rahatlıyorlar.. Hakikaten de işe yarıyor.. Kolik müziği benim gibi kolik bebek sahibi annelere tavsiye edebilirim 🙂
Genelde kolik 4. ayda geçer diyorlar fakat bebeklerim 5. ayında hala devam ediyor.. Arkadaşım iki yıl boyunca yaşadığını , saç kurutma makinesinden elektrikli süpürge sesine geçtiklerini belirtti.. Geçici bir dönem.. İnşallah kolay ve çabuk atlatırız..
Şimdi Kelime Anlamıyla Kolik Nedir Ve Belirtilerine değinelim…
Kolik Nedir
Kalın bağırsakta, genellikle karın boşluğunda duyumsanan, aralıklarla gelen çok güçlü sancı.. 3 hafta ve haftada 3 saati aşan bebeklerde ağlama nöbetleri.. Genelde yeni doğanlarda 2. hafta başlar ve 4. aya kadar devam eder.. Bazı bebeklerde daha da uzun sürebilir. Ağlama nöbetleri öğleden sonra ve akşam daha çok olabiliyor.
Kolik Bebek Belirtileri
Mide problemleri
Gaz sancısı
Yüzünü buruşturup yumruğunu sıkarak ağlama
Durmadan Ağlamalar
Bacaklarını karnına çekip kızararak ağlamalar
Emerken aniden emmeyi bırakıp ağlama
Şiddetli Ağlama
Koliği Tetikleyen Etkenler
Mide problemleri reflü
Alerjen Bebekler
Yorgun Bebekler
Bebeğin kişisel bakımlarının yapılması (pişik olmaması için altının hemen değişmesi, zamanında beslenmesi, Banyo masaj, rahat uyku olanağı sağlanması9
Anne beslenmesine dikkat edip , gaz yapmayan bebeği rahatlatan yiyecekleri yemeli.
Kolik Bebek Anneler Ne Yemeli
Gaz içeriği düşük besinlerle beslenmeli..
Kereviz, armut, havuç, pancar, yoğurt,patates,kabak, et, balık gibi gaz yapmayan yiyecekler yemeli.. Kimyon, rezene, hindiba ve papatya gibi rahatlatıcı bitki çayları içmeli.
Gaz yapan kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı.. Baharatlar , turşu, şalgam, çay, kahve, erik, kiraz, kuru fasülye, nohut, mercimek, portakal, limon, mandalina domates,sarımsak ve çikolata vs. gibi..
Kolik Bebekler İçin Saç Kurutma Makinesi Sesi
Kolik Bebekler İçin Elektrikli Süpürge Sesi