Şalgamın Faydaları Adana Usulü Şalgam Tarifi
Şalgam çoğumuzun severek tükettiği Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgamı Adana da hemen hemen her köşe başında rastlayabilirsiniz.. Şalgam siyah havuç ılıman bölgelerde yetiştiğinden Tarsus Osmaniye ve Mersin gibi Türkiye’nin bir çok şehrinde bulabileceğiniz insan sağlığına fayda sağlayan mucizevi bir içecektir..
İçerisinde bulunan antioksidanlar, manganez, potasyum ve kalsiyum A,E,C gibi birçok vitaminler insan sağlığına mucizevi etkiler sağlıyor..
Şalgamın Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanser ve soğuk algınlığı riskini azaltıyor.
İçerisinde bulunan antioksidan ve vitaminler sayesinde vücudu genç ve dinç tutuyor..
Lifli yapısı sayesinde sindirimi iyileştirip metabolizmayı hızlandırıyor..
Kabızlığı önlüyor kilo vermeye yardımcı oluyor..
Kemik ve kalp sağlığını koruyor..
İltihabı azaltıyor, romatizmalı hastalıklara şifa oluyor..
İdrar söktürücü özelliği vardır..
Göz sağlığını koruyarak kataraktı önlüyor..
Vücudun kötü kokmasını önlüyor..
Akciğer problemlerine iyi geliyor..
Kronik ağrılara şifa oluyor.
Sağlığa bir çok faydası olan şalgamı marketlerde bulabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz..
Adana Usulü Evde Şalgam Yapımı
Malzemeler
1,5 kg kadar siyah havuç
4 çorba kaşığı salamuralık tuz
Yarım su bardağı bulgur
1 çay bardağı nohut
Yeteri kadar su
Tülbent
5 kg lik bidon
Yapılışı: Havuçları yıkayın.. Dış kısımlarını soyarak uzunlamasına 4-5 parçaya ayırıp, bidona koyun..
Ardından tülbentin içerisine bulgur ve nohudu koyarak sıkıca bağlayıp bidona atın.. Bu işlem şalgamın mayalanıp oluşmasını sağlayacaktır..
Tuz ve suyu da karıştırarak bidonun içerisine ekleyin.. Şalgamın acı olmasını isterseniz 1 adet kuru acı biber atabilirsiniz..
Tüm malzemeleri koyduktan sonra bidonu sıkıca kapatın..
Bidonu serin yere alın..
Yaklaşık 20-21 gün sonra kapağını açıp, içerisindeki tülbenti alarak şalgamı tüketebilirsiniz..
Afiyet olsun 🙂